Dünyanın ve Türkiye’nin lider denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC’nin, sosyal girişimciliğin gücüne ve önemine dikkat çekerek, farkındalık yaratmak amacıyla sosyal girişimcileri* desteklediği Sosyal Etki Laboratuvarı yarışmasının kazananları belli oldu.
PwC’nin Avrupa’da sosyal girişimleri desteklemek amacıyla 2014 yılından beri düzenlediği ve Türkiye’nin bu yıl ilk kez katıldığı Sosyal Etki Laboratuvarı yarışmasının finalinde, start-up kategorisinde kazanan Türkiye’den Kodluyoruz olurken, MUMO da “public” ödülüne layık görüldü. Hollanda, Almanya, Avusturya ve Türkiye’den 200’e yakın girişimin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmanın finaline Türkiye’den 3 sosyal girişim kaldı. Finalinde 1 scale-up ve 3 start-up girişimin ödüllendirildiği yarışmanın Kodluyoruz dışındaki diğer kazananlarıysa; scale up kategorisinde Hollanda’dan Active Cues, start-up kategorisinde ise Hollanda’dan GiantLeaps ve Coolfinity oldu.
Katılımcıların iş planları sosyal etkilerinin yanında fikirlerinin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği açısından da değerlendiriliyor. Ayrıca katılımcılar, yarışma sürecinde ağ oluşturma, finansal tavsiyeler ve iş planlarını geliştirmek açısından da destek görüyorlar. Yarışmada kazanan girişimler iki yıl boyunca PwC hizmetlerinden ücretsiz yararlanırken, PwC'nin ofis olanaklarından da faydalanma ayrıcalığına sahip olacaklar. Ek olarak, yarışmada dereceye giren tüm start-up girişimler 5.000€, büyümekte olan girişim (scale-up) de 10.000€ para ödülü almaya hak kazandı.
KAZANANLAR
Scale-up kategorisi kazananı
Start-up kategorisi kazananları
“Public” Ödülü Kazananı
(*) Sosyal girişimci, toplumsal ve çevresel fayda üretmeyi amaçlayan, elde ettiği kârı bu amaç için optimize eden girişimcidir. Sosyal girişimcileri, sivil toplum kuruluşlarından ayıran en temel fark, sosyal bir soruna çözüm üretirken, faaliyetlerini bağış ve hibelere ihtiyaç duymadan, ekonomik ve dinamik bir iş planı çerçevesinde yürütmeleridir.
(**) Kazanan sosyal girişimci PwC'den 2 yıl boyunca 200 saate kadar ücretsiz hizmet alabilecektir.