Anadolu Ödülleri 5. yılında kurumların
Anadolu’nun kültürel çeşitliliğini desteklemek amacıyla 2019 yılında hayata geçirilen Anadolu Ödülleri, bu yıl beşinci kez sahiplerini buldu. Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Doğan Holding’in ana sponsorluğunda ve Kurukahveci Mehmet Efendi’nin sponsorluğunda hayata geçen bu çalışma ile, “Anadolu’nun zengin tarihi, kültürü ve insani değerlerini görünür kılmak” hedefleniyor.
2024 yılında “Yeniyi Aramak” alt başlığıyla gerçekleştirilen ödül süreci, moderniteyle şekillenen toplumsal, bireysel ve politik dönüşümlerin düşünüldüğü bir çerçevede ele alındı. Ödüller, son yüzyılın üretimlerini beş farklı disiplin altında değerlendirdi. Ayrıca, “ahde vefa” niteliğinde verilen “Doğan Değer Ödülü” ve sanat dünyasının önde gelen isimlerine verilen “Onur Ödülü” de sahiplerini buldu.
2024 Anadolu Ödülleri Kazananları
• Mimarlık: Mimarlar Derneği 1927
Cumhuriyet’in ilanından üç yıl sonra kurulan Mimarlar Derneği 1927, mimarlık kültürünü geliştirme ve topluma yayma misyonuyla bu yılki Anadolu Ödülü’ne layık görüldü.
• Görsel Sanatlar: Mardin Bienali & Mardin Sinema Derneği
Sanatçıların yaşama dair mesajlarını sunduğu ve Mardin’in mimari ve sanatsal birikiminin görünürlüğüne sağladığı katkılar nedeniyle Mardin Bienali ve Mardin Sinema Derneği ödüllendirildi.
• Sinema: Film Yönetmenleri Derneği
Kadın ağırlıklı yeni yönetim kurulu ile geleneksel yapısını yenileme başarısı gösteren Film Yönetmenleri Derneği, çağdaş etkinlikleri ve güçlü işlevselliğiyle ödüle layık görüldü.
• Müzik: Erdal Erzincan Gezici Bağlama Atölyesi
Anadolu müziğini evrensel kültürle buluşturan usta sanatçımız Erdal Erzincan, Anadolu kültürünün vazgeçilmez bir sesi ve enstrümanı olan bağlamanın ve bağlama ustalığının devamlılığı için Anadolu’nun doğusundaki büyük kentlerde müzik eğitiminden mahrum kalan çocuklar için hayata geçirdiği Gezici Bağlama atölyesi ile ödüle layık görüldü.
• Edebiyat: Orhan Kemal Roman Armağanı
Anadolu’nun sesi olmuş Orhan Kemal’in mirasını yeni nesillere aktarma işlevi ve edebiyat alanındaki öncü eserleriyle Orhan Kemal Roman Armağanı, bu yılki edebiyat ödülünü aldı.
• Doğan Değer Ödülü: Atatürk Kitaplığı
Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak Atatürk Kitaplığı, düzenlediği etkinlikler ve İstanbul’un kültür-sanat yaşamındaki merkezi rolü nedeniyle bu ödülün kazananı oldu.
• Onur Ödülü: Doğan Hızlan
Doğan Hızlan, kültür-sanat alanındaki 70 yıllık katkıları ve edebiyat, müzik, yaşam alanlarında topluma rehberlik eden çalışmaları nedeniyle Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan ödül törenindeki açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Vasatlığın meşrulaştırıldığı, cehaletin kolay çıkış yolu olarak görüldüğü günümüzde, insanla değerler arasında uzun bir mesafe oluşuyor. Anadolu’nun kültürel birikimi, çeşitliliği ve geçmişten geleceğe taşıdığı insani değerlerle evrenin en zengin ve etkileyici mirası. İşte Anadolu Ödülleri, bu değerleri yeniden görünür kılmayı hedefleyen bir adım.
Bu yılın ödül sahipleri, Anadolu’nun tüm bu zenginliklerine sahip çıkma, yansıtma ve paylaşma misyonunu başarıyla hayata geçiren gönüllü oluşumlar. Ödüller, belleğe sahip çıkan, yeniliği arayan kurumlara sunulmuştur. Umuyorum ki bu değer arayışlarımız ve ‘yeniyi arama’ misyonumuz nesilden nesile aktarılacak sevgi ve inançla büyür, gelişir.”
Doğan Holding adına konuşan Begüm Doğan Faralyalı ise şunları söyledi:
“Anadolu Ödülleri, geleneği geleceğe taşıyan bakış açılarını bulup, seçip, değer verdiği için çok önemli. Dileğimiz, bu seçkinin toplumun her kesiminde yankı bulması ve farklı kesimler arasındaki mesafeleri kısaltması. Anadolu’da doğmuş Doğan Grubu olarak yerelle evrensel arasındaki bağı ve yenilik arayışlarını önceliklendirdiğimiz için bu ödülleri desteklemekten gurur duyuyoruz.”
Anadolu Ödülleri Hakkında
Anadolu Ödülleri, çift yıllarda kurumlara, tek yıllarda ise kişilere verilmektedir.
2024 yılı teması olan “Yeniyi Aramak”, Anadolu’nun son yüzyıldaki birikimini en üst düzeyde üretimine katan yenilikçi kurumları ödüllendirmeyi amaçlamıştır.
BAKSI MÜZESİ: Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde yükseliyor, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer veriyor. Müze projesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Baksı Kültür Sanat Vakfı 2005 yılında kuruldu, 2010 yılında ise Baksı Müzesi kapılarını açtı. Başta sanatçılar olmak üzere pek çok gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü, 2014 yılında “Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü aldı. Aynı yıl Prof. Koçan’a TBMM Onur Ödülü verildi.