A&B’ninUzunÖyküsü

Ülkemizde henüz olmayan bir alana yönelerek, ABD Michigan Eyalet Üniversitesi’nin İletişim Sanatları Bölümü’nü bitiren Alâeddin Asna, Türkiye’nin ilk PR uzmanı olarak yurda döndü. DPT’de, Koç Holding’de mesleğin ilk kurumsal yapılanmalarını gerçekleştirdi.

1972

Yeni mesleğin kurallarını oturtan derneğin kuruluşuna ön ayak oldu: Türkiye Halkla İlişkiler Derneği

1974

Ne iş yapacağını kimsenin anlamadığı bir şirket kurdu: A&B Halkla İlişkiler

Cağaloğlu’nda bir han odasında kurulan şirket günden güne gelişip büyürken, iş dünyası yepyeni bir mesleği tanımaya başladı, işler çoğaldı, Betûl Mardin şirkete katıldı, A&B Halkla İlişkiler Teşvikiye’ye taşındı.

1995

Alâeddin Asna, bir yandan da akademik kariyerine devam etti, önce doçent sonra profesör oldu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki dekanlık görevi nedeniyle 1995 yılı başında şirket ortaklığından ve yönetiminden ayrıldı.

Şirketi devralan Sibel Asna, faaliyetlerini “A&B Tanıtım” markası altında devam ettirmeye başladı.

Bu dönemde A&B, müşterilerine farklı bir hizmet türü önerdi: Toplam İletişim Danışmanlığı

Bilgi birikimini ve insan kaynaklarını, iletişim odaklı yönetim danışmanlığı yapacak şekilde geliştirmeye başladı.

2004

Şirket, 30. yılını kutladığı 2004’te yapısını değiştirdi, çalışanlarına hisse dağıtmaya karar verdi: A&B İletişim A.Ş. doğdu.

2005

Londra merkezli Bolton & Quinn (Link) Sanat İletişimi Danışmanlık Firması ile stratejik ortaklık kurarak birçok uluslararası projeye imza attı. Söz konusu stratejik ortaklık bugün de gelişerek devam ediyor.

2006

İş dünyasından gelen talepler doğrultusunda bir kardeş şirket kuruldu: Artı C İletişim ve Organizasyon Hizmetleri Tic. A.Ş. Kuruluş amacı, organizasyonlar için fikir üretmek, hayata geçirmek, kalite standardı yüksek paket proje ve kısa dönemli işler yapmaktı.

2015

4 Ağustos 2015 A&B için çok acı bir gündü. Kurucusu Prof. Dr. Alâeddin Asna vefat etti.

2015 yılının Kasım ayında, bir kardeş şirket daha kuruldu: Yardımsever Ltd. Hedefi, A&B’nin tüm gönüllü çalışmalarını üstlenmek, sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim kurmak, sosyal girişim konularında birikim oluşturmaktı. Bu kapsamda dijital medya ve sosyal ağlarda uzman bir ekip kuruldu.

Şirket, Türkiye’nin ilk yardımsever arama motorunu hizmete sundu: yardimicinara.org Yandex altyapısını kullanan www.yardimicinara.org “Bir tıkla dünya değişir!” dedi ve duyarlı kişileri arama yaparak derneklere yardım etmeye çağırdı.

2016

Ölümünün ardından hocalarının öğretisini yaygınlaştırmak ve mesleğe yeni açılımlar kazandırmak üzere 2016 yılında “Prof. Dr. Alâeddin Asna Mesleki Konferanslar Dizisi”nin temelleri atıldı.

A&B, kurucusunun vefatının ardından sorumluluk ve sürdürülebilirlik kavramlarına da dikkat çekmek adına Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin (TÜHİD) düzenlediği Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri kapsamında verilen “Alâeddin Asna Altın Baget Ödülü”ünü yeni bir içeriğe kavuşturdu.

Sadece proje sahibi kurumlara verilecek olan, Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü, 2016 yılından itibaren Altın Pusula’nın yarışma kategorilerine eklendi. Ödül; kurumsal sorumluluk projelerinin şirket kültürü ve değerleriyle ilişkisi, tutarlılığı, pazarlama aracı olarak kullanılıp kullanılmadığı, samimiyeti, sürekliliğin teminatları gibi kriterleri esas alıyor. Türkiye’ye halkla ilişkileri bir disiplin ve meslek olarak kazandıran Alâeddin Asna’nın vizyonunu ve değerlerini yaygınlaştırmak amacıyla konulan ödül, sorumluluk kavramını içselleştiren kurumları desteklemeyi hedefliyor.

2017

Öncelikle 2017 yılında Marmara Üniversitesi’nde başlatılan, ardından 2018’de Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2019’da da Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve 2020’de de Ege Üniversitesi ile işbirliği yapan A&B, “Yeni Zamanlar ve Halkla İlişkiler” teması ile konferanslar dizisini sürdürüyor.

“Eğitimin arzı ile iletişim sektörünün ihtiyaçlarının birbirini desteklemediği” ve “mesleğin ne yöne evrildiğini irdeleyen düzenli bir çalışmanın olmaması”ndan hareketle yola çıkan A&B, bu konferanslar dizisiyle sektörde, birbirini duyan, anlayan ve destekleyen bir sistemin oluşmasına vesile olmayı hedefliyor.

Etkinlik düzenleyen kuruluşların sayıca artması ve kurum içinde farklı yetkinliklerin gelişmesi üzerine, “değişim, sürekli değişim” ilkesi çerçevesinde Artı C Stratejik konumlandırma ve iletişim odaklı yönetişim hizmeti vermek üzere: Sibel Asna – Artı C Stratejik İletişim Danışmanlığı’na evrildi.

2017 Ağustos’unda Yardımsever Ltd. Şirketi çevre bilimci ve sosyal girişimci Dr. Uygar Özesmi ile ortaklığa giderek, yeni bir yapıya kavuştu. Sivil toplum ve sosyal girişimlere iletişim ve yönetişim danışmanlığı vermeye başladı.

2018

2018’in ikinci yarısından sonra A&B yeni bir yapıya evrildi. İşkolu liderleri ve kıdemli çalışanların tamamı yetkinlik ve tecrübeleri çerçevesinde A&B’nin gelişimi ve yönetiminde rol alıp söz ve yetki sahibi oldular.

Ekim 2018’de A&B İletişim, merkez ofisleri Londra ve Singapur’da yerleşik, uluslararası nakliye, liman ve offshore alanlarında uzmanlaşmış küresel kriz iletişim ağı Navigate Response’un Türkiye’deki tek ve resmi çözüm ortağı oldu.

28 ülkede 42 ofisle küresel bir ağı işleten ve özellikle denizcilik alanında uzman bir ekibi olan Navigate Response’un A&B’yi tercih etmesinde, bugüne kadar yönettiği başarılı kriz iletişimi projeleri önemli rol oynadı.

2019
2019 yılı başında, ortak akıl ve atölye çalışmalarıyla yeni iletişim yöntemleri geliştirebilmek, çağımızın iletişim disiplinlerinin tümünü ve fazlasını kapsayacak cesur projelere imza atmak arzusuyla, A&B ile benzer değerlere sahip, cesur, yaratıcı, gerçekçi genç ekiplerle işbirliği olanakları yaratma çalışmaları başlatıldı.

İnsan odaklı iletişimi içselleştiren bir kurum olarak, çalışanların birbirine anında bağlanarak veya dokümanlar üzerinde ortak çalışarak fikir ve bilgi değişiminde bulunabileceği, kişisel analitik sistemleri daha rahat kullanabileceği bulut sistemine geçtik. Bulut sistemine geçişle birlikte ev-iş yaşam dengesini sağlamak amacıyla haftada 1 gün uzaktan çalışma yöntemini benimsedik.

2020
Şubat 2020’de Covid 19 virüsünün küresel bir salgına dönüşmesiyle birlikte zihinsel ve fiziksel sağlığımızı korumak amacıyla tamamen evden çalışma sistemine geçtik. Bu sürece hızla adapte olarak verimliliğimizi en üst seviyelere taşıdık.
Alışkanlıklarımızla birlikte iş yapış şekillerimizin de kökten değişime uğradığı 2020 yılında gelecek planlarımızı paydaşlarımızın yanında ve destekçisi olarak yeniden tasarladık. Fayda yaratmak üzere sosyal etki odaklı hizmet vermeyi sürdürdük.
2021

Pandeminin etkilerinin devam ettiği ancak ikinci yarısında itibaren normalleşme sürecinin hızlandığı 2021 yılında markalarımıza karşı sorumluluğumuz daha da arttı. Bu artış ile birlikte hedeflerimizi de büyüterek uzun yıllardır iletişimin bir parçası olarak gördüğümüz ve çalışmalar yürüttüğümüz influencer iletişimi kapsamında içeride ayrı bir ekip yapılanması gerçekleştirdik. Markaya ve hizmete özel bir anlayışla yürüttüğümüz bu çalışmalar sayesinde mesajlarımızı farklı hedef kitlelere yönelik özel içeriklerle iletme fırsatı yarattık.

2022

Pandemi sonrası fiziksel iletişimin hızlandığı bir yıl olan 2022’de, iş ortaklarımızın hedefleriyle doğru orantılı olarak titizlikle hazırladığımız lansman ve etkinliklere odaklandık. Amacımız hedef kitlelerimize anlamlı deneyimler yaşatarak birer hikaye anlatmaktı.

Kasım 2022’de Garanti BBVA için sektör ve kurumlara somut önerilerle süreci anlatmak, akıllardaki sorulara cevap verebilmek ve “Yeşil Mutabakat” konusunda danışmanlık yaparak kurumların hareketle geçmesini sağlamak amacıyla ”İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” etkinlikleri serisine başladık.

2023