AKTÜEL ARKEOLOJİ, “OLYMPOS’UN ETEĞİNDE YAŞAYAN KENT” BURSA’NIN TARİHİ DEĞERLERİNİ ANLATIYOR.
Aktüel Arkeoloji dergisinin “Prusa’dan Bursa’ya Olympos’un Eteğinde Yaşayan Kent” başlıklı 57. sayısı, Bursa’nın binlerce yıllık güçlü kimliğine odaklanıyor. Bursa’yı bir açıkhava müzesi olarak tanımlayan dergi, kentin özellikle modern çağın en hızlı yok ettiği kültür tabakası olan Osmanlı mirası için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurguluyor. Bursa’daki Cumalıkızık köyünün Osmanlı dönemi konut dokusunun seçkin bir örneği olarak korunmasıyla, şehrin UNESCO tarafından 2014 yılında “Dünya Mirası Listesi’ne kabul edildiğine değiniliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte hazırlanan “Kent ve Arkeoloji – Bursa” konulu sayıyla, yaklaşık 400 milyon UNESCO gezgininin ilgisinin Bursa’ya çekilmesi hedefleniyor.
Prusa kurulmadan binlerce yıl öncesinden bugüne coğrafyanın gücünü simgeleyen Uludağ ya da antik çağdaki ismiyle Olympos, antik çağ için kutsal bir dağdır, çağlar boyu farklı kültürlerin yamacında kurulmasına izin vermiştir. Neolitik döneme kadar uzanan birçok yerleşim, bölgenin her çağda yerleşim için ne kadar uygun koşullar taşıdığını anlatır. Öyle ki bugünün modern Bursa’sı hâlâ Olympos’un eteğinde geçmişiyle iç içe büyüyerek gelişir. Çağlara yayılan bu uzun süreçte yapılar yapılara devşirilmiş, kültürler kültürlere aktarılmış, toplumlar değişmiş ve sonunda insanlık tarihinin ortak evrensel değerlerini içeren bir kent ortaya çıkmıştır.
Aktüel Arkeoloji; Paşalar fosil yatağı, Neolitik yerleşimler Aktopraklık ve Barçın höyükleri, Tunç Çağı yerleşimleri, Olympum mozaikleri, İznik Gölü’ndeki Bazilika kalıntısı, Antik Liman kalıntıları, Yenişehir’deki ilk saray, Kaleiçi Osmunlı yapıları ve yaşayan Osmanlı ruhu Muradiye’yi sayfalarına taşıyarak, Bursa’yı gezmek isteyenlere bir rehber sunuyor.
Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye’nin bağımsız yayınlanan önemli yayınlarından biri olarak okurlarını sınırsız bir serüvenin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor. |
www.aktuelarkeoloji.com.tr
Facebook: AktuelArkeoloji
Twitter: @AktuelArkeoloji
Instagram: aktuelarkeoloji