Türkiye iletişim sektöründe bir ilk : Sibel Asna’ya Fransa’dan Onur Nişanı
Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler danışmanlık şirketi A&B İletişim’in Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Asna, Fransız Hükümeti tarafından Onur Nişanı’na (Légion d’Honneur) layık görüldü. Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende Asna’ya ödülü Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro takdim etti.
İş, medya, sanat ve sivil toplum kuruluşlarından önde gelen isimlerin katıldığı törende, Sibel Asna’nın Türkiye-Fransa ilişkilerini geliştirmek için yürüttüğü çalışmalar, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na hizmet eden uygulamalara sağladığı katkı, sivil toplumun gelişimi için hayata geçirdiği projeler sebebiyle ödüle layık görüldüğü aktarıldı.
Fransa’nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan Legion d’Honneur ile ödüllendirilen Asna, “Bu ödül, iletişim sektörünün daha iyi bir dünya için oynayabileceği rolün bir kanıtı. Özellikle sivil toplum kuruluşları için yaptığım çalışmaların bu şekilde takdir görmesi gerçekten beklemediğim bir sürpriz oldu. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik benim de tıpkı Fransa gibi temel değerlerim. Legion d’Honneur nişanı ile ödüllendirilen ender Türkiyeli kadınlardan biri olmak da ayrıca onur verici” diyerek duygularını dile getirdi.
Fransız madalyaları arasında en tanınmış nişanlardan biri olan Légion d’Honneur Nişanı, Napolyon Bonaparte döneminden beri veriliyor. Tarihte Antoine de Saint-Exupéry, Auguste Renoir, Gabriel Garcia Marquez gibi kişilerin aldığı nişana Türkiye’den de daha önce Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Nebahat Akkoç gibi isimler layık görüldü.
Légion d’Honneur Nişanı Hakkında
Fransa’da ve tüm dünyada, kültürlerin çeşitliliğine saygı çerçevesinde, ulus ve evrensel olduğuna inanılan değerler yararına çalışan kadın ve erkeklerin cesaretlerini ve çalışmalarını ödüllendiren en üst düzeydeki nişan, kırmızı bir kurdelenin ucundan beyaz mineden yapılmış beş köşeli bir yıldızdan oluşuyor. Bu onur nişanını alabilmek için Fransız bakanları düzeyinde aday gösterilmesi gerekiyor.1802 yılında yasalaşmış ve 220 yıldır devam eden bu ödül, kişinin Fransa’nın şiar edindiği özgürlük, eşitlik ve kardeşlik başlıkları çerçevesinde hem kendi ülkesinde hem iki ülke arasında iletişim, sivil haklar, kültür, sanat, kadın hakları çerçevesinde yapılan çalışmaları değerlendiriyor.